sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Rutiinit, tavat ja rytmit

Olen aina ollut aika tapojeni orja. Päivät olivat toisensa perään aina melko samanlaisia. En esimerkiksi ikinä torkuttanut aamuisin, sillä tarvitsin aamuisin aikaa. Vaikka lähdin aina töihin kello 7.00, heräsin 5.20. Jos en aamulla saanut syödä rauhassa aamiaista, ehostautua, selata somea yms. saattoi koko päivä mennä pilalle. Kiireestä saattoi tulla vatsakipuja!

Joka ilta valitsin jopa seuraavan päivän vaatteet ja asusteet valmiiksi.

Jokaisen kuukauden 15. päivä maksoin laskut, jotta näin miten loppukuuksi jäi rahaa. Halusin aina olla tietoinen siitä, mikä oli tilini saldo. Tästä syystä tilasin jopa pelkän Depit-kortin. Halusin, että kun ostin jotain, näin heti oston jälkeen tilin todellisen saldon.

Tein aina 8-16 päivää töissä, tai ainakin sellaista työpäivää, että menin joka aamu samaan aikaan töihin ja lähdin kotiin kahdeksan tunnin päästä. Kerran olin puoli vuotta töissä apteekissa. Vuorotyö ei sopinut minulle laisinkaan. Tarvitsin vapaat viikonloput.

Söin joka aamu lähes saman aamiaisen ja herkuttelin vain viikonloppuisin.

Hermostuin jos kotona oli epäsiistiä. Tai töissä. Aina kun tein esimerkiksi ruokaa, siivosin jälkeni ennen syömistä. Töissä oli työpöytä pakko siistiä työpäivän päätteeksi.

Ajattelin, että kun vauva syntyy, pitäisi minun tottua aivan toisenlaiseen elämään. Mietin muutosta usein ja ajatus välillä jopa pelotti.

Kun Aamos sitten vihdoin "muutti" meille kaikki haki aluksi paikkaansa. Vauvan tavarat seilasivat olohuoneessa ja jokaisella nojalla oli vaatteita, harsoja ja vaippoja. :D Mies tietysti imuroi, mutta aina kun joku oli tulossa katsomaan vauvaa, otsa hiessä järjestin paikkoja ja kun vieraat vihdoin saapuivat, oli olo todella heikko. (Menetin synnytyksessä kaksi litraa verta, joten vouhottaminen ei ainakaan helpottanut toipumista). :D

Eipä siinä sitten kuitenkaan mennyt kuin kuukausi, kun sain ilokseni huomata, että tapojensa orjalla on hyvin rytmissä elävä pieni poika! :) Tämä sopi minulle paremmin kuin hyvin! Ukkeli söi TASAN kahden tunnin välein ja nukahti yöunille myös aikalailla aina samaan aikaan. Aamulla herättiin aina suht samoihin aikoihin.

Kun Aamos alkoi syödä kiinteitä ruokia, oli ateriarytmi todella helppo toteuttaa ja viisi ateriaa
päivässä löysi todella nopeasti paikkansa.


Millainen meidän päivä sitten on?

6-6.30 Herätys
7.00 Aamupala
8.00 Aamupesu+rasvaus
8.30 Päiväunet
11.00 Lounas
13.00 Päiväunet
14.00 Välipala
16.00 Päivällinen
17.00 Iltapesu+rasvaus
18.00 Iltapuuro
19.00 Nukkumaan.

Toki ajat ovat noin aikoja ja yöllä heräillään vielä muutaman kerran, mutta olimme sitten kotona tai liikenteessä, tämä rytmi pysyy ja se on aivan mahtavaa! Menoja on todella helppo suunnitella ja kodinkin saa pidettyä järjestyksessä!

Valitettavasti tarkassa rytmissä on huonotkin puolensa.

Jos esimerkiksi päiväunet eivät vaikka huonon nukkumisympäristön takia onnistu, Aamos on jo päivällisen aikoihin todella väsynyt ja vihanen. Nukkumaan mennessä meno onkin jo niin yliväsynyttä, ettei nukkumisesta meinaa tulla mitään. Saldona on huutava lapsi ja hermostunut äiti. (ja isä, kenen syytä kaikki tietysti on!! :) )

Jos ruokailuajat taas venyvät, ei puuro enää illalla maistu. Tämä taas johtaa siihen, että yöllä pikkunälkä hiipii Aamoksen mieleen usein ja hän heräilee.

Koska Aamoksen ilta alkaa jo n. 17.30, vaikka olemme yrittäneet venyttää pojun nukkumaanmenoaikaa, on kotona oltava aina ajoissa. Illat ovat siis melko lyhyitä ja tämä tarkoitaa sitä, että emme voi osallistua tapahtumiin yms., mitkä alkaisivat klo 16. Jos nukkumaanmenoaika venyy, seuraa tästä hyvin kaaoottinen ilta ja rauhaton yö. (ja taas kaikki on isän syytä!!)


Minua harmittaa hirveästi, että joudun syksyllä töihin, mutta toisaalta uskon, että kaikki menee oikein sutjakkaasti. Päiväkodissa on mukava rytmi pojulle ja se ei tule sotkemaan meidän kuvioita. Toivotaan, että poju jaksaisi syksyllä valvoa iltaisin vaikka jo klo 20 asti! :)

Kuvissa on juuri harjoiteltu syömään lusikalla itse. Siivousnatsi-äitikin selvisi hengissä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Loma