perjantai 12. toukokuuta 2017

Miten meidän vauva nukkuu?

Lähes aina kun Aamos tapaa uusia ihmisiä, minulta kysytään, että kuinka meidän vauva nukkuu. Moni äiti on törmännyt varmaan tähän?

Meillä on syntymästä asti ollut, onneksi, selkeä vuorokausirytmi. Tämä johtuu tietysti suurimmaksi osaksi vauvan luonteesta, mutta uskon, että myös sillä, miten pidimme rutiineista kiinni on merkitystä. Yöllä on yö. Silloin on hämärää, silloin ei seurustella vaan silloin nukutaan. Vaipan vaihdoimme vain jos se oli todella täysi tai poju oli väsännyt kakan. Valvottanut Aamos on tasan neljästi, kahdesti flunssan takia ja kahdesti vatsataudin.

Ihan vauvana (1-3kk) Aamos meni yöunille vasta n. klo 22-23 ja heräsi vain syömään. Ensimmäiset kaksi kuukautta poju eleli pulloruokittuna, joten syöttäminen olikin suht helppoa sillä oli helppo tietää, paljon masuun on maitoa mennyt.  Kun nälkä yllätti, herra rääkäisi, hotkaisi 60-100ml maitoa ja jatkoi uniaan. Muistaakseni noin kuuden viikon iässä oli kausi, jolloin maidon jälkeen piti hieman heijailla, sillä joku kaihersi pojun massua. Välillä myös annoin hänen nukahtaa mahansa päälle ja käänsin toiseen asentoon, kun hän oli nukahtanut. Aamuisin taisimme herätä noin kello 7-8. Nukuimme perhepedissä.

Luulen, että kun poju alkoi syömään soseita, vaikutti tämä siihen, että hän alkoikin väsymään "jo" klo 21. Nukuimme yhä vierekkäin, mutta nyt Aamos ei enää herännyt, jos poistuin sängystä ja yleensä sainkin iltaisin näin hieman omaa aikaa. Neljän kuukauden iässä kokeilimme siirtää pojun omaan huoneeseensa, mutta tästä syntyi vain kamala kaaos. :D Imetys alkoi myös sujumaan, joten välillä en edes herännyt, jos herra ruokaili yöllä. Niimpä jatkoimme samassa pedissä nukkumista.

Tasan viiden kuukauden ikäisenä siirsimme pojun taas omaan huoneeseensa, omaan sänkyynsä. Tällä kertaa hän nukkuikin siellä ihan mielellään. Hassua. :) Pidin myös pienen unikoulun ja sain yösyömiset vakiintumaan 1-3 kertaan. Näihin aikoihin Aamos aikaisti nukkumaanmenoa kello kuuteen. Voin kertoa, että tuntui oudolta, kun sai taas valvoa alakerrassa! Välillä jopa klo 23 asti!

Nykyisin illat sujuvat niin, että noin kello 17 aikoihin käymme iltapesulla ja teemme rasvauksen. (ja meillä muuten rasvataan! Kirjoitan atopiasta joskus myöhemmin). Kello 18 syödään iltapuuro. Sen jälkeen yleensä leikitään vielä tovi. Seuraavaksi puetaan unipuku päälle ja siirrytään yläkertaan tissille. Aamos nukahtaa rinnalle, havahtuu hieman kun siirrän hänet pinnasänkyyn ja jatkaa sitten tyytyväisenä uniaan. Yleensä ensimmäinen unipätkä on 4-5 tuntia ja yöllä syödään yhä sen 1-3 kertaa, täysin opitusti. Aamulla heräämme viimeistään klo 6.

Muutamana yönä, ilmeisesti hampaiden takia, meillä on herätty jo pari tuntia nukahtamisen jälkeen ja kauhulla odotan unikoulua nro. 101891117817. Nyt on takana muutenkin parin viikon flunssa.

Toivoisin tietysti, että yösyömiset loppuisivat, lähinnä Aamoksen takia. Hampaita on jo kuusi ja käsittääkseni yöllä syöminen ei ole hyväksi pienille helmihampaille. Ongelma tosin on siinä, että en ole itse koskaan nukkunut öitäni heräämättä. En siis koe muutamaan 10 minuutin syöttötaukoa mitenkään rankaksi. Lisäksi tykkään imettämisestä ihan liikaa (ja Aamos tykkää imemisestä) joten luulen, että junnaamme tässä yörytmissä vielä jonkin aikaa. :D Palaan töihin jo syyskuussa, joten tietysti toivon, että pääsisimme pojan kanssa tavoistamme eroon ilman unikouluja.

Nyt siirryn perjantai herkkujen pariin ja odotan jännityksellä (kauhulla) herätäänkö tänäänkin jo pari tuntia nukahtamisesta. ;)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ne parhaat palat just nyt!